Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/12/2014
Data da última atualização:  18/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WELKE, J. E.; ZANUS, M. C.; LAZZAROTTO, M.; PULGATI, F. H.; ZINI, C. A.
Afiliação:  JULIANE ELISA WELKE, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; FERNANDO HEPP PULGATI, UFRGS; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UFRGS.
Título:  Main differences between volatiles of sparkling and base wines accessed through comprehensive two dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection and chemometric tools.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 164, p. 427-437, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The main changes in the volatile profile of base wines and their corresponding sparkling wines produced by traditional method were evaluated and investigated for the first time using headspace solid-phase microextraction combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with timeof- flight mass spectrometry detection (GC GC/TOFMS) and chemometric tools. Fisher ratios helped to find the 119 analytes that were responsible for the main differences between base and sparkling wines and principal component analysis explained 93.1% of the total variance related to the selected 78 compounds. It was also possible to observe five subclusters in base wines and four subclusters in sparkling wines samples through hierarchical cluster analysis, which seemed to have an organised distribution according to the regions where the wines came from. Twenty of the most important volatile compounds co-eluted with other components and separation of some of them was possible due to GC GC/TOFMS performance.
Palavras-Chave:  Composto volátil.
Thesagro:  Vinho.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF53079 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  03/02/2014
Data da última atualização:  05/02/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUSA, S. R.; DE SOUSA, A. C. S. A.; RUELA, D. M.; AQUINO, F. de G.; ALBUQUERQUE, L. B. de.
Afiliação:  FABIANA DE GOIS AQUINO, CPAC; LIDIAMAR BARBOSA DE ALBUQUERQUE, CPAC.
Título:  Sobrevivência de mudas pós-fogo em experimentos de restauração ecológica de matas ripárias no Cerrado.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 5., São Paulo, 2013. Políticas públicas para conservação da biodiversidade. São Paulo: Instituto de Botânica, 2013. p. 358-359.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Matas ripárias; Recuperação de áreas degradadas.
Thesagro:  Cerrado; Queimada; Reflorestamento.
Thesaurus NAL:  Afforestation; Savannas.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC33875 - 1UPCPL - PP333.720981S612p
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional